Mikä pitää verkkoyhteisöt elossa?

  • Yhteiset kiinnostukset.
  • Yhteisön synnyttävä kiinnostuksen kohde voi hävitä, mutta sen tilalle voi nousta uusia.
  • Säännöllinen toiminta.
  • Uusien jäsenten mukaantulo virkistää vanhoja, ehkä väsähtäneitä jäseniä ja saa taas keskustelun viriämään vaikka se mahdollisesti olisi jo tyrehtynyt jossain vaiheessa.

Mitä ihmiset saavat yhteisön osallistumisesta?
Jäsenet hakevat yhteisöstä tietoa jostain tietystä aihealueesta, tai sitten toimivat  tiedon tuottajina. Vertaisryhmän tuki voi myös tietyissä tapauksissa olla erityisen  tärkeää, joskus jopa se varsinainen yhteisöä koossapitävä voima. Yhteenkuuluvuuden tunnetta monesti etsitään erilaisista yhteisöistä, siellä saa olla yhteydessä samanhenkisiin ja samanlaisen ajatus- ja/tai arvomaailman omaaviin ihmisiin. Jossain elämän osa-alueissa myös oman identiteetin etsiminen ja rakentuminen tapahtuu toisten samanhankisten ihmisten avulla. Tunne siitä, että ei olla yksin ongelmien tai tunteiden kanssa, vaan muilla on elo yhtä tuskaista, saattaa joillekin persoonille olla erityisen tärkeää ja sitä kautta perinmäinen syy yhteisöön hakeutumiselle.
   
Erilaiset roolit verkkoyhteisössä
Yhteisöllä voi siis olla, kuten tuossa jo aiemmin tuli ilmi kuluttajia ja tuottajia. Suurin osa tietysti toimii kummassakin roolissa, tuottaen materiaalia ja kuluttaen samalla muiden jäsenten tuottamaa materiaalia. Jossain tapauksissa yhteisöllä on valvojia/moderaattoreita, jotka pitävät huolen keskustelun ja materiaalin asiallisuudesta ja laillisuudesta.
  
Yhteisön sääntöjen muodostus ja noudatus
Yhteisöillä saattaa olla hyvinkin tarkkoja sisäisiä sääntöjä ja käyttäytymismalleja, jotka uusien jäsenten on omaksuttava ennen kuin heistä voi tulla yhteisön täysmääräisiä jäseniä. Toisilla yhteisöillä taas varsinaisia yhteisönsääntöjä ei tunnu olevan ollenkaan, lähinnä rajoituksia tuo kyseisen maan lait ja yleiset moraalisäännöt.

Yhteisön identiteetistä
Kuten jo luennoilla mainitsinkin, yhteisön jäsenten itsestään ulospäin antava kuva tai identiteetti on tärkeässä osassa yhteisön toimintaa. Luottamus toiseen jäseneen rakentuu yksinomaan jäsenen itsestään antaman kuvan ja käsityksen perusteella. Joskus tarkkaankin mietitty vastine jäsenen todellisesta minästä virtuaalisessa ympäristössä saattaa olla täydellistä huijausta, mutta taas toisaalta hyvinkin yksityis- ja henkilökohtaista tietoa sisältävää. Mielestäni luottamus toiseen jäseneen kasvaa, kun jäsen uskaltautuu paljastamaan itsestään ainakin oikean nimen, eikä "piileskele" mitäänsanomattoman nimimerkin takana kommentoiden muiden tuotoksia.

Guana omassa blogissaan käsittelee jäsenen identiteettiä ja ottaa esimerkiksi kurssin blogien kommentoinnin, jota on kohtalaisen vaikea tehdä anonyymina, jos haluaa saada meriittiä omista kommenteistaan. Samalla Guana kyseenalaistaa anonyymina kirjoittamisen samasta syystä kuin minäkin, hankala uskoa kirjoittajan tms. olevan "oikea" henkilö, jos näkee pelkän nimimerkin ja ehkä muutamia provosoivia kirjoituksia. Trollaamisesta, eli omilla kirjoituksilla muiden ärsyttäminen ja joskus jopa itse niihin vastaamisesta, onkin tullut jokaisen keskustelupalstan oma paha mörkö. Muutamalla tietämilläni foorumeilla esiintyy säännöllisesti trolleja ja aina joku asiaan vihkiytymätön menee lankaan ja lähtee vastailemaan trollaajalle, kunnes joku kokeneempi paljastaa trollin. Periaatteessa ikävää toimintaa, mutta välillä trollaaminen on johtanut kieltämättä erittäin hassuihin ja mielenkiintoisiin keskusteluihin.